dijous, 12 de juny del 2014

EL SÍMBOL GRÀFIC INTERNACIONAL DE RECICLATGE



Una cinta de Möbius o banda de Möbius (o de Moebius) és una superfície d'una sola cara i un sol contorn, una sola cara de recorregut infinit. Té la propietat matemàtica d'ésser reglada i és topològicament no orientable. Va ser descoberta de manera independent pels matemàtics alemanys August Ferdinand Möbius i Johann Benedict Listing l'any 1858.

Llegeix aquesta informació. Resulta molt interessant!!!!
http://www.sitographics.com/conceptos/notas/moebius.html

Aquest video mostra com construir una cinta de Möbius.
Aquesta cinta (o banda) té una sola cara i una sola vora; poden fer-se un parell de experimientos molt senzills amb ella: dibuixar per comprovar que té un sol costat o tallar logitudinalmente en dos trossos o en tres trossos i comprovar el sorprenent resultat (no és màgia!)





APLICACIONS
Bé, i ara la pregunta del milió:
       Serveix per alguna cosa la banda de Möbius? 

Suposo que molts de vosaltres heu respost instantàniament NO. 

Esteu equivocats!!!!. Bé, siguem seriosos, tampoc és que la cinta de Möbius sigui el més útil que ha existit en tota la història, però alguna aplicació té. La que jo veig més clara és la següent:

Imagineu-vos la cadena d'una bicicleta, o una corretja de distribució, o qualsevol cadena que realitzi un cert recorregut. Imagineu-vos que la col·loquem de forma, diguem, cilíndrica. Què passaria? Doncs que sempre es desgastaria pel mateix lloc, ja que sempre fregaria en els suports per la mateixa cara. La col·loquem ara com una banda de Möbius. Així es desgasta per igual per tota la seva cara, és a dir, aconseguim que el desgast sigui igual en tots els punts de la vora, obtenint així una major durada i per tant un estalvi.