dijous, 1 de maig del 2014

CONSUM ENERGÈTIC EFICIENT I RESPONSABLE: els electrodomèstics i altres equips

Que l'energia és imprescindible és una cosa que ningú pot posar en dubte. Però potser, com a ciutadans, som poc conscients del incalculable valor que tenen els recursos que, convertits en electricitat, calor o combustible, fan més fàcil i confortable la nostra vida quotidiana i són la clau perquè les nostres indústries i empreses progressin, o que existeixi la sorprenent capacitat
de transportar persones i mercaderies. En definitiva, que sigui possible la societat del benestar.

I és d'incalculable valor perquè, a més del seu preu en diners, l'energia té un cost social, tractant-se de
un bé escàs a la natura, esgotable i que hem compartir. El seu ús indiscriminat, d'altra banda, produeix impactes negatius sobre la salut mediambiental d'un planeta que estem obligats a conservar.

Dos són els objectius: estalviar energia, utilitzar-la de forma eficient i intel·ligent, per aconseguir més amb menys; i utilitzar les energies renovables que ens proporciona la naturelesa. Tots dos objectius constitueixen una prioritat estratègica,

Assumint senzilles pautes de conducta, tots i cada un dels ciutadans podem contribuir a reduir
substancialment els nostres consums d'energia sense renunciar en absolut al confort. Tinguem en compte que les famílies som responsables del 30% del consum total d'energia del país.

Es important ser coneixedors del consum energètic dels electrodomèstics i altres equips que estan present en les cases i que es reposen cada cert temps.


LES ETIQUETES ENERGÈTIQUES.
Són obligatòries per electrodomèstics com frigorífics, congeladors, rentadores, assecadores, rentavaixelles i làmpades d'ús domèstic.



Un electrodomèstic és eficient si ofereix les mateixes prestacions que un altra consumint menys energia.



Hi ha set etiquetes (A,B,C,D,E,F,G), identificades cada una amb un color. El consum d’electrodomèstics amb etiqueta A és més eficient que els de G que son els que més consumeixen fent el mateix.



Les etiquetes només son comparables dins el mateix grup d’electrodomèstics. no es tenen que interpretar igual una D en una rentadora que en una bombeta.
Com s'assignen les etiquetes d’eficiència energètica? Es va mesurar, en el seu moment, el consum anual de neveres, rentadores, etc... i el consum mitjà dels aparells analitzats es va assignar el punt mitjà entre les lletres D i E. A partir d'aquest punt es van calcular els demés.

La diferència de preu entre un aparell de classe A amb un altra de classe C s'amortitza en 5 anys gracies al seu menor consum.