dimecres, 20 de maig del 2015

MITJANA MÒBIL


APLICACIÓ D’UN CAS REAL DE LA MITJANA MÒBIL
La mitjana mòbil és una tècnica de predicció que simplifica l'anàlisi de tendències suavitzant les fluctuacions que apareixen en les mesures preses al llarg d'un període.
Aquestes fluctuacions poden ser causades per factors aleatoris que sovint deriven de la tècnica de mesura. Per exemple, les mesures d'altura d'un nen en edat de creixement poden variar segons l'exactitud de la regla o que es col·loqui bé dret o no. Per corregir el problema, es pot prendre una sèrie de mesures i suavitzar-al llarg del temps, amb el que s'obté una corba que reflecteix la taxa de creixement.
La fluctuació dels mesuraments també pot provenir d'altres circumstàncies temporals capaços d'influir en els mesuraments.


Activitat desenvolupada:
Ens proposem fer un seguiment del nostre pes.

Encara que ens pesem tots els dies a la mateixa hora, el pes de les  persones té variacions. Aquestes poden ser perquè el dia abans vam menjar  molt o poc, per retencions de líquids, per que no hem anat al lavabo o simplement perquè ens estem engreixant o aprimant.

Si introduïm les dades en un excel es podrà veure l’evolució del pes diari d’una persona. A continuació hi ha un exemple i es pot veure: a patir de la introducció d’unes dades i aplicant les fórmules necessàries obtenim la gràfica de pes i la gràfica de variacions.

¿Com podríem veure la evolució real del pes d’una persona de forma més clara?

Un mètode senzill seria calcular  la mitjana aritmètica del pes dels últims 7 dies. Si aquesta mitjana la calculem cada dia , el que estaríem fent és l’aplicació de la mitjana mòbil setmanal.

També es poden utilitzar diferents intervals de mitja mòbil com cada tres dies, cada 14 dies, cada 21 dies o el que es cregui més oportú.
Quan mes llar es el període mes “arrodonida” és la mitja.

Ahhh i recordeu, menys pastissets industrials i més fruita !!!

A continuació facilito alguns enllaços que poden ajudar a elaborar la taula excel.
FUNCIÓ DESREF


FUNCIÓ PROMIG cada x files

MITJANA MÒBIL EN UN DIAGRAMA DE DISPERSIÓ –immobilitzar panells.





Per veure les dades de les gràfique següents cliqueu a DADES PES


Gràfiques: